Blog

16 Mar
0

Forum mladih SDP-a deljenjem ruža obeležio Dan žena

Forum mladih Sandžačke demokratske partije tradicionalno je danas podelio više od 600 ruža građankama Novog Pazara. Na ovaj način odali su počast ženama koje su, kako su istakli, ključna karika zajednice.

Deljenje ruža tradicionalno je počelo u Opštoj bolnici Novi Pazar gde su se ružama obradovale dežurne doktorke, medicinske sestre ali i pacijentkinje. Članovi Forumamladih SDP-a podelili su ruže na Internom, Dečijem. odeljenju hirurgije i ginekologije. Deljenju ruža prisustvovao je i direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović koji je ja nataj način i lično čestitao praznik koleginicama i na taj način ih dodatno uvažio.

Najveća gužva bila je u centru grada gde je veliki broj građanki Novog Pazara dobio ružu.

Osim dve pomenute lokacije članovi Foruma mladih ruže su podelili i pacijentkinjama u Novopazarskoj banji ali i korisnicama Gerontološkog centra Novi Pazar.

Više
16 Mar
0

Održana svečana Konvencija Foruma žena SDP

U prepunoj dvorani novopazarskog Kulturnog centra održana je Konvencija Foruma žena Sandžačke demokratske partije. U susret 8. martu , simbolu ženske ravnopravnosti i posebnosti SDP je upriličila ovaj skup i poslala poruku da je poštovanje ženskih prava pitanje poštovanja univerzalnih ljudskih principa.

     

Obraćajući se sugrađankama, članicama, aktivistkinjama i simpatizerkama SDP, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zahvalio se na velikoj podršci koju žene daju ovoj stranci. On je podsetio da se na listi „Evropski Novi Pazar-Rasim Ljajić“ za loklane izbore nalazi više od 50% žena.

„Mi vam dajemo poverenje jer vi to svojim radom, požrtvovanjem i marljivošću kao: majke, supruge, sestre, ćerke, nane i koleginice zaslužujete. Zaslužujete punu afirmaciju na svim nivoima naše vlasti. Vi ste te koje obogaćuju i ulepšavaju naš grad Novi Pazar“, kazao je Biševac.

Na Konvenciji je istaknuto da je SDP poznata po ravnopravnoj zastupljenosti muškaraca i žena na svim nivoima odlučivanja. Članica Gradskog veća Ulfeta Demčović istakla je da u svetu i dalje traje borba za rodnu ravnopravnost i da je to pitanje veoma značajno na putu ka Evropskoj uniji.

„SDP ide korak ispred. Kada je na listi bilo neophodno 30% nas je bilo 40% . Mnoge funkcije u gradu obavljaju žene. Ja sam članica Gradskog veća, imamo ženu koja je članica Pravobranilaštva, načelnica Finansija, načelnica Imovinsko-pravne službe, načelnica za službu Gradskog veća, načelnica za rad i radne odnose. Mnoga šefovska mesta pripadaju ženama. Imamo četiri direktorice škola i direktoricu Predškolske ustanove“, pojasnila je Demčović.

Forum žena SDP posebnu pažnju pridaje mladim članicama koje tek treba da pokažu i razviju kapacitete istaknuto je na skupu. Članica Foruma žena Edina Rašljanin izrazila je zadovoljstvo što je u organizaciji koja ženi daje mesto kakvo joj pripada.

„Zato što je u SDP žena sa svim pravima i obavezama. Ona je bez predrasuda i prepreka da se pokaže i dokaže u pravom smislu. Takav status koji joj s pravom pripada : verski, demokratski, preduzetnički, emancipatorski upravo može da ostvari u ovoj stranci, a da ne bude krivo shvaćena“, kazala je Rašljaninova.

Članica Foruma lekarka Edina Hasanović Gudžević istakla je da joj je SDP omogućila da se bavi humanitarnim radom u okviru organizacije „Otvorena ruka“.

„Pomagati našem narodu, bolesnima, starima i deci doprinelo je da moje kolege i ja sazrimo kao ljudi i postanemo sposobniji u obavljanju svog poziva“, kazala je Edina Hasanović Gudžević.

Ona je dodala da je srećna što može doprineti afirmaciji žene u društvu i dokazati da žene, pored toga što su majke i domaćice ,mogu biti jednako uspešne u poslu i biti  društveno korisne.

Na Konvenciji se obratila i Novopazarka, koja sada živi u Beogradu, Gordana Petrović poznata po svojoj humanosti.

„Ponosna sam što sam rođena i odrasla u ovom gradu. To je jedno od retkih mesta u svetu gde komšija poštuje komšiju, gde se ne delimo po veri i nacionalnosti. Ovde smo uspeli sačuvati ono što su naši stari godinama gradili. Velika podrška u životu mi je SDP, na čelu sa našim ministrom Rasimom Ljajićem“, kazala je Petrović.

Osnivač i lider Sandžačke demokratske partije , Rasim Ljajić nije krio oduševljenje skupom ocenivši ga „najveličanstvenijim do sada“. On je zahvalio ženama na podršci i kazao da su one „deo njegove familije“.

„Nikada i nigde se nije desilo da jedna stranka kandiduje više žena nego muškaraca na nekim izborima. Mi ne želimo da polovina populacije ostane na društvenoj margini i da se o Pazaru govori kao o mestu gde su žene na bilo koji način diskriminisane“, kazao je Ljajić.

„Mi smo radili neka istraživanja i zaključili smo da ste vi žene glavne u kući. Ako ste glavne treba da imate glavnu ulogu i ovde“, šaljivo je objasnio Ljajić.

On je još jednom podsetio na različitosti koje krase SDP, govoreći da u stranci ima i Bošnjaka, Srba, mladih, starih, radnika i doktora. Ljajić smatra da od tog bogatstva različitosti treba napraviti brend.

„Ljude ne treba ceniti po veri, naciji ili rasi, već po karakteru i doprinosu zajednici“ kazao je Ljajić.

On je dodao da su „mržnja i nacionalizam otrov koji je opasniji od korona virusa”.

„ Mržnja i nacionalizam su otrov. Mi se moramo toga oslobađati i moramo da kritikujemo svakoga ko propagira to i na tome gradi politički status“ ocenio je Ljajić.

On se zahvalio ženama na ukazanom poverenju.

„Ovo je večeras erupcija lepote, emocije, solidarnosti i pameti. Želim da takvi i ostanemo. Želim da sačuvamo pazarski duh koji znači :da se podržavamo i pomažemo komšije, da pomažemo drugim ljudima, slabijima i bolesnima. Želim da ima manje mržnje među ljudima. Hoću da Pazar krasi ono što ga je uvek krasilo“, kazao je Ljajić.

On je tu revolucionarnu ulogu dodelio ženama.

„Vi ste te koje treba da nam u tome pomognete. Da uzgajamo našu decu i vaspitavamo na način na koji su nas naše majke vaspitavale. Da poštujemo starije. Da elementarne stvari koje su zaboravljene vratimo u naš svakodnevni život. To je jače i značajnije od svake moguće politike“ ,zaključio je Ljajić.

Konvencija Foruma žena SDP imala je i bogat i sadržajan program na kome je otpevana himna „Biraj uvek SDP“ u izvođenju Sare Spica i solista hora „Đulistan“. Takođe na konvenciji je prikazan i promo film Foruma žena SDP. Prisutne dame na Konvenciji dobile su pokone i crvenu ružu koja je simbol Foruma žena SDP.

Više
19 Feb
0

Razgovor i druženje sa potpredsednicom SDP Srbije, Suzanom Paunović

Iskustvo i znanje Suzane Paunović velika je podrška Forumu žena Sdp-a. Prava za koja se zalažu mnogi političari i stranke, žene u SDP uživaju godinama unazad.
Forum Žena Sandžačke demokratske partije Novi Pazar jedan je od najaktivnijih i najbrojnih.
Prema oceni članice Foruma žena SDP, Fatime Durović, žene u toj stranci jednako odgovorno obavljaju zahtevne poslove i nižu uspehe na svim nivoima vlasti uz podršku rukovodstva partije.

Više
19 Feb
0

Poslanica Nataša Mihailović na sastanku sa Forumom žena

Divan razgovor koji počinje i završava se podsećanjem da smo privilegovani u društvu najboljih, vodjeni pravim liderom.
Žene su u SDP-u jednake i dokazuju se svojim radom na odgovornim mestima na svim nivoima vlasti.

Više
19 Feb
0

Mladi SDP-a koktelom ozvaničili početak izborne kampanje

Koktel – druženjem uz Trio Acoustic Bend u velikoj sali Sandžačke demokratske partije ozvaničen je početak izborne kampanje. Forum mladih SDP-ea na ovaj način želeo je da mladima pošalje poruku da se aktivno uključe i daju doprinos razvoju svog grada i svoje budućnosti.

Osim mladih članova i simpatizera Sandžačke demokratske partije iz Novog Pazara, događaju su prisustvovali i mladi Sjenice i Tutina, koji, kako je najavljeno na skupu, čine zajedno jednu veliku porodicu. U ime novopazarskog Foruma mladih prisutne je pozdravila Aida Dragolovčanin.

”Želim da se svi aktivno uključite u predstojeću izbornu kampanju. SDP prepoznaje značaj mladih, ceni i nagrađuje njihov trud i rad. Mi smo ti koji treba da uradimo više za ovaj grad i omladinu. Možda smo do sada bili tihi, nenametljivi, ali dani pred nama su prava prilika da se i naš glas čuje. Svako ko ima dobru ideju sa nama može da je sprovede u delo”, izjavila je Aida Dragolovčanin.

Više
28 Jan
0

Forum mladih SDPa obeležio godišnjicu smrti Srđanu Aleksiću

Polaganjem cveća na trgu koji nosi ime heroja Srđana Aleksića, Forum mladih mu je odao počast povodom godišnjice smrti.
Njegov hrabri čin predstavlja inspiraciju i primer hrabrosti.
“Različitost je ono što nas čini ljudima. Upravo je Srđan Aleksić bio simbol herojstva, nesebičnosti i hrabrosti. Drago nam je da je Novi Pazar, kao grad koji neguje multietničke vrednosti prepoznao značaj herojskog čina i spremnost čoveka da braneći prijatelja plati životom. Sandžačka demokratska partija, sećanjem na Srđana Aleksića, odaje počast svima koji su životom platili čovekoljublje i saosećajnost sa nedužnima bez obzira na ime koje nose.”, kazala je predstavnica Foruma mladih Irma Binjoš.

Srđan Aleksić je svoj život izgubio na današnji dan 1993. godine. Preminuo je od povreda zadobijenih od pripadnika Vojske Republike Srpske nekoliko dana ranije, dok je u centru grada branio druga Bošnjaka Alena Glavovića.

Više
20 Jan
0

Ministar Rasim Ljajić u poseti pešterskim selima

Više
27 Dec
0

Predstavljeno novo rukovodstvo Ogranka SDP-a Sjenica

Novi predsednik Opštinskog odbora Sandžačke demokratske partije u Sjenici je Almir Lotinac, a nosilac liste za predstojeće lokalne izbore biće Nermin Kamberović. Na Izbornoj skupštini birani su i novi članovi Izvršnog odbora stranke u Sjenici. Novi saziv ogranka SDP-a u Sjenici čine mahom obrazovani, sposobni, mladi i ambiciozni ljudi, koji će, kako je istaknuto na svečanosti, biti nova snaga ove partije.

Veliki broj članova i simpatizera prisustvovao je predstavljanju novoizabranih članova Opštinskog odbora SDP-a u Sjenici. Skupu se obratila potpredsednica ove partije u Sjenici zadužena za obrazovanje Mnela Biberović.

Novi predsednik Almir Lotinac rekao je da će se novoimenovani odbor zalagati da od Sjenice napravi mesto prepoznatljivo u Srbiji, ali i šire.

Nermin Kamberović koji će listu SDP-a predstavljati na predstojećim lokalnim izborima ocenio je da je odbor sastavljen kvalitetno, te da prisustvo velikog broja ljudi izbornoj skupštini već dokaz sigurne pobede.

Osnivač Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić ocenio je da je ovo najznačajniji skup koji je SDP održao ove godine u Sandžaku, te da je Opštinskom odboru trebala nova snaga i energija.

Potpredsednici OO SDP-a Sjenica su: Minela Biberović, Amer Ciljević, Sadat Redžović i Suada Rožajac. Za generalnog sekretara izabran je Senad Mahmutović. Predsednik Izvršnog odbora biće Asim Hodžić, a njegov zamenik Zlatko Mehonjić. Predsednik Foruma mladih SDP-a u Sjenici biće Demir Toković.

Više
16 Dec
0

”Bošnjaci Republike Turske zauzimaju posebno mjesto u našim srcima”

Sandžačka demokratska partija je uvijek obraćala posebnu pažnju na našu dijasporu, Bošnjaci Republike Turske zauzimaju posebno mjesto u našim srcima”

Dernek Bošnjaka u Peniku bio je domaćin 5. Sastanka Republike Turske, Federacije Bosne i Hercegovine i asocijacije udruženja Bošnjaka Bosne i Sandžaka u Turskoj. Na ovaj veliki događaj za Bošnjake u Truskoj, pozvana je Sandžačka demoktaska partija koju je predstavljao predsenik Nihada Hasanović, dok je Grad Novi Pazar predstavljao gradonačelnik Nihat Biševac.

Nihad Hasanović je preneo selame Bošnjaka Novog Pazara i cijelog Sandžaka.

“Takođe mi pričinjava posebnu čast i to da Vas danas, ovako sve zajedno, pozdravim u ime potpredsjednika Vlade Republike Srbije, gospodina Rasima Ljajića, čovjeka koji je dugo i predano radio na građenju odnosa Turske i Srbije, koji su danas na najvećem nivou, a Sandžak napravio mostom spajanja između dviju zemalja.”, istakao je predsjednik SDP-a.

On je istakao važnost okupljanja oko derneka, negovanja rođačkih i prijateljskih veza i posebno, da jezika i kulture.

“Zahvaljujući svojoj mudroj politici, Turska danas igra vrlo važnu ulogu na Balkanu, a odnosi naših dviju država su bolji nego ikada u prethodnih 100 godina! Pozivam vas da te dobre međudržavne odnose još više iskoristimo. Kao što znate, Sandžačka demokratska partija je uvijek obraćala posebnu pažnju na našu dijasporu, Bošnjaci Republike Turske zauzimaju posebno mjesto u našim srcima. Želimo da dolazite što više u svoju kuću, Sandžak. U želji da Vam bude što prijatnije, pozivamo Vas da nam kažete šta treba da uradimo da to ostvarimo i da Vaša djeca i unuci, koji su rođeni ovdje, Novi Pazar i Sandžak vide kao svoju kuću. Želimo da znate da u nama imate iskrene prijatelje, spremne da Vam pomognu i podrže Vas. Prethodnih deset godina je učinjeno dosta toga a, ako Bog da, bićemo zajedno i u budućnosti i nastavićemo i dalje da sarađujemo!”, kazao je Nihad Hasanović u svoj obraćanju.

Predsjednik SDP-a i gradonačelnik su se sastali predsednicima nekoliko opština u Turskoj. Grad Novi Pazar trenutno ima saradnju sa opštinama Pendikom, Bajrampašom, Konjom, Jalovom, Bornovom, a kako je predsjednik Hasanović istakao “naša želja je da oživimo kontakte i sa drugim gradovima u kojima žive Bošnjaci”.

Više
16 Dec
0

Ženska parlamentarna grupa

Obraćanje naše odbornice Senade Leković u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Više
123