U prepunoj dvorani novopazarskog Kulturnog centra održana je Konvencija Foruma žena Sandžačke demokratske partije. U susret 8. martu , simbolu ženske ravnopravnosti i posebnosti SDP je upriličila ovaj skup i poslala poruku da je poštovanje ženskih prava pitanje poštovanja univerzalnih ljudskih principa.

     

Obraćajući se sugrađankama, članicama, aktivistkinjama i simpatizerkama SDP, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zahvalio se na velikoj podršci koju žene daju ovoj stranci. On je podsetio da se na listi „Evropski Novi Pazar-Rasim Ljajić“ za loklane izbore nalazi više od 50% žena.

„Mi vam dajemo poverenje jer vi to svojim radom, požrtvovanjem i marljivošću kao: majke, supruge, sestre, ćerke, nane i koleginice zaslužujete. Zaslužujete punu afirmaciju na svim nivoima naše vlasti. Vi ste te koje obogaćuju i ulepšavaju naš grad Novi Pazar“, kazao je Biševac.

Na Konvenciji je istaknuto da je SDP poznata po ravnopravnoj zastupljenosti muškaraca i žena na svim nivoima odlučivanja. Članica Gradskog veća Ulfeta Demčović istakla je da u svetu i dalje traje borba za rodnu ravnopravnost i da je to pitanje veoma značajno na putu ka Evropskoj uniji.

„SDP ide korak ispred. Kada je na listi bilo neophodno 30% nas je bilo 40% . Mnoge funkcije u gradu obavljaju žene. Ja sam članica Gradskog veća, imamo ženu koja je članica Pravobranilaštva, načelnica Finansija, načelnica Imovinsko-pravne službe, načelnica za službu Gradskog veća, načelnica za rad i radne odnose. Mnoga šefovska mesta pripadaju ženama. Imamo četiri direktorice škola i direktoricu Predškolske ustanove“, pojasnila je Demčović.

Forum žena SDP posebnu pažnju pridaje mladim članicama koje tek treba da pokažu i razviju kapacitete istaknuto je na skupu. Članica Foruma žena Edina Rašljanin izrazila je zadovoljstvo što je u organizaciji koja ženi daje mesto kakvo joj pripada.

„Zato što je u SDP žena sa svim pravima i obavezama. Ona je bez predrasuda i prepreka da se pokaže i dokaže u pravom smislu. Takav status koji joj s pravom pripada : verski, demokratski, preduzetnički, emancipatorski upravo može da ostvari u ovoj stranci, a da ne bude krivo shvaćena“, kazala je Rašljaninova.

Članica Foruma lekarka Edina Hasanović Gudžević istakla je da joj je SDP omogućila da se bavi humanitarnim radom u okviru organizacije „Otvorena ruka“.

„Pomagati našem narodu, bolesnima, starima i deci doprinelo je da moje kolege i ja sazrimo kao ljudi i postanemo sposobniji u obavljanju svog poziva“, kazala je Edina Hasanović Gudžević.

Ona je dodala da je srećna što može doprineti afirmaciji žene u društvu i dokazati da žene, pored toga što su majke i domaćice ,mogu biti jednako uspešne u poslu i biti  društveno korisne.

Na Konvenciji se obratila i Novopazarka, koja sada živi u Beogradu, Gordana Petrović poznata po svojoj humanosti.

„Ponosna sam što sam rođena i odrasla u ovom gradu. To je jedno od retkih mesta u svetu gde komšija poštuje komšiju, gde se ne delimo po veri i nacionalnosti. Ovde smo uspeli sačuvati ono što su naši stari godinama gradili. Velika podrška u životu mi je SDP, na čelu sa našim ministrom Rasimom Ljajićem“, kazala je Petrović.

Osnivač i lider Sandžačke demokratske partije , Rasim Ljajić nije krio oduševljenje skupom ocenivši ga „najveličanstvenijim do sada“. On je zahvalio ženama na podršci i kazao da su one „deo njegove familije“.

„Nikada i nigde se nije desilo da jedna stranka kandiduje više žena nego muškaraca na nekim izborima. Mi ne želimo da polovina populacije ostane na društvenoj margini i da se o Pazaru govori kao o mestu gde su žene na bilo koji način diskriminisane“, kazao je Ljajić.

„Mi smo radili neka istraživanja i zaključili smo da ste vi žene glavne u kući. Ako ste glavne treba da imate glavnu ulogu i ovde“, šaljivo je objasnio Ljajić.

On je još jednom podsetio na različitosti koje krase SDP, govoreći da u stranci ima i Bošnjaka, Srba, mladih, starih, radnika i doktora. Ljajić smatra da od tog bogatstva različitosti treba napraviti brend.

„Ljude ne treba ceniti po veri, naciji ili rasi, već po karakteru i doprinosu zajednici“ kazao je Ljajić.

On je dodao da su „mržnja i nacionalizam otrov koji je opasniji od korona virusa”.

„ Mržnja i nacionalizam su otrov. Mi se moramo toga oslobađati i moramo da kritikujemo svakoga ko propagira to i na tome gradi politički status“ ocenio je Ljajić.

On se zahvalio ženama na ukazanom poverenju.

„Ovo je večeras erupcija lepote, emocije, solidarnosti i pameti. Želim da takvi i ostanemo. Želim da sačuvamo pazarski duh koji znači :da se podržavamo i pomažemo komšije, da pomažemo drugim ljudima, slabijima i bolesnima. Želim da ima manje mržnje među ljudima. Hoću da Pazar krasi ono što ga je uvek krasilo“, kazao je Ljajić.

On je tu revolucionarnu ulogu dodelio ženama.

„Vi ste te koje treba da nam u tome pomognete. Da uzgajamo našu decu i vaspitavamo na način na koji su nas naše majke vaspitavale. Da poštujemo starije. Da elementarne stvari koje su zaboravljene vratimo u naš svakodnevni život. To je jače i značajnije od svake moguće politike“ ,zaključio je Ljajić.

Konvencija Foruma žena SDP imala je i bogat i sadržajan program na kome je otpevana himna „Biraj uvek SDP“ u izvođenju Sare Spica i solista hora „Đulistan“. Takođe na konvenciji je prikazan i promo film Foruma žena SDP. Prisutne dame na Konvenciji dobile su pokone i crvenu ružu koja je simbol Foruma žena SDP.