Sandžačka demokratska partija je uvijek obraćala posebnu pažnju na našu dijasporu, Bošnjaci Republike Turske zauzimaju posebno mjesto u našim srcima”

Dernek Bošnjaka u Peniku bio je domaćin 5. Sastanka Republike Turske, Federacije Bosne i Hercegovine i asocijacije udruženja Bošnjaka Bosne i Sandžaka u Turskoj. Na ovaj veliki događaj za Bošnjake u Truskoj, pozvana je Sandžačka demoktaska partija koju je predstavljao predsenik Nihada Hasanović, dok je Grad Novi Pazar predstavljao gradonačelnik Nihat Biševac.

Nihad Hasanović je preneo selame Bošnjaka Novog Pazara i cijelog Sandžaka.

“Takođe mi pričinjava posebnu čast i to da Vas danas, ovako sve zajedno, pozdravim u ime potpredsjednika Vlade Republike Srbije, gospodina Rasima Ljajića, čovjeka koji je dugo i predano radio na građenju odnosa Turske i Srbije, koji su danas na najvećem nivou, a Sandžak napravio mostom spajanja između dviju zemalja.”, istakao je predsjednik SDP-a.

On je istakao važnost okupljanja oko derneka, negovanja rođačkih i prijateljskih veza i posebno, da jezika i kulture.

“Zahvaljujući svojoj mudroj politici, Turska danas igra vrlo važnu ulogu na Balkanu, a odnosi naših dviju država su bolji nego ikada u prethodnih 100 godina! Pozivam vas da te dobre međudržavne odnose još više iskoristimo. Kao što znate, Sandžačka demokratska partija je uvijek obraćala posebnu pažnju na našu dijasporu, Bošnjaci Republike Turske zauzimaju posebno mjesto u našim srcima. Želimo da dolazite što više u svoju kuću, Sandžak. U želji da Vam bude što prijatnije, pozivamo Vas da nam kažete šta treba da uradimo da to ostvarimo i da Vaša djeca i unuci, koji su rođeni ovdje, Novi Pazar i Sandžak vide kao svoju kuću. Želimo da znate da u nama imate iskrene prijatelje, spremne da Vam pomognu i podrže Vas. Prethodnih deset godina je učinjeno dosta toga a, ako Bog da, bićemo zajedno i u budućnosti i nastavićemo i dalje da sarađujemo!”, kazao je Nihad Hasanović u svoj obraćanju.

Predsjednik SDP-a i gradonačelnik su se sastali predsednicima nekoliko opština u Turskoj. Grad Novi Pazar trenutno ima saradnju sa opštinama Pendikom, Bajrampašom, Konjom, Jalovom, Bornovom, a kako je predsjednik Hasanović istakao “naša želja je da oživimo kontakte i sa drugim gradovima u kojima žive Bošnjaci”.